Evcil Hayvan Sahibi Olmak ve Birlikte Seyahat

Evcil Hayvan Sahibi Olmak ve Birlikte Seyahat

1413

Günümüz insanı, doğadan izole yaşam alanlarında, teknolojinin tüm zamanlarını çaldığı bir yaşam şekliyle adeta kendini yalnızlaştırmakta, bu yalnızlık da doğal olarak memnuniyetsiz bir yaşam sürmesine sebep olmaktadır. Yağmurda ıslanmayı kabul etmeyecek, kar fırtınasında yolların kapanmasını anlayamayacak kadar doğaya yabancılaşmaktadır. Mutluluğun formülü, kendisinin de doğanın bir parçası olduğunu kabullenmek ve buna uygun yaşamakta olabilir mi acaba? Bu maksatla balkonda maydanoz yetiştirmek bile olsa toprakla uğraşmak, evcil hayvan sahiplenmek yapılabilecekler arasındadır.

Evin salonunda inek beslemek ne kadar olmayacak bir fikirse bazı hayvanları evde beslemek de yanlıştır. Evcil hayvanlarımızı kendi doğalarına uygun ortamlarda veya kendi seçtiğimiz ortamlara uygun evcil hayvanlar seçmeliyiz. En iyisi bu konuda bir profesyonelden fikir alıp, neyle karşılaşılacağını önceden bilmek, böylece en doğru hareketi yapmaktır.

Gelelim asıl konumuz olan evcil hayvanımızla seyahat konusuna. Eğer seyahatiniz kısa sürecekse ve güvenle emanet edebileceğiniz kişiler var ise en iyisi evcil hayvanınızı evde bırakmaktır. Bu sayede fizyolojisi bozulmayacak, seyahat esnasında farklı bölge virüs ve bakterilerinden korunmuş olacaktır. Ayrıca yaşadığı gerilimler, aranıza girmeyecektir. Emin olabilirsiniz ki başına gelenlerden sizi sorumlu tutacaktır.

Emanet edeceğim kimse yok veya seyahatim uzun sürecek diyorsanız o zaman yanınızda götürmeniz en doğru seçenektir. Fakat seyahat esnasında ve sonrasında dikkat etmeniz konular vardır.

Mümkünse aynı ortamda seyahat edin. Ten teması olmasa bile sık sık göz teması kurun. Kendini güvende hissedecek, rahatlayacaktır.

Seyahat öncesi ve seyahat sırasında beslemeyin. Fakat suyu da eksik etmeyin.

Seyahat sırasında kusabileceğini düşünüp, hazırlıklarınızı ona göre yapın.

Seyahat öncesi kesinlikle anestezi, uyutma maksatlı ilaçlar kullanmayın. Bu ilaçlar, hayvanınızı dış ortamlara karşı korunmasız kılar. Nefes yollarını tıkayan kusmuk, boğulmasına sebep olacağı gibi, ağzı ve burnunun altına serdiğiniz bezle tıkanması; boynunun nefes yollarını tıkayacak şekilde anormal açılarla dönük vaziyette kalması, anestezi etkisiyle kurtulamayacağı pozisyonlar olup nefessiz kalıp ölümüne sebep olacaktır. Anestezi altında veya ilaç etkisiyle uykuda olduğu durumlarda vücut ısısı düşecek, daha kolay soğuktan etkilenecektir.

Başka çarem yok otobüsün bagajında, uçağın kargo bölümünde gitmek zorunda derseniz, bilmelisiniz ki evcil hayvanınızı korku tüneline gönderiyorsunuz. Bu durum kaçınılmaz ise, evcil hayvanınızın doktorundan yardım almalısınız. Bu maksatla bazı ilaçların yan etkilerinden faydalanmak akıllıca olacaktır.

Bu aşamada seyahat öncesinde, seyahat edeceğiniz şirketin evcil hayvanlarınız için ne gibi imkanlar sunduğu, hangi şartlarla taşıma yaptıklarını öğrenmelisiniz. Hangi serbestliği sunarlarsa sunsunlar, içinde kendisini rahat hissedeceği ve seyahatten çok daha önce alınmış hatta içerisinde günlerce yaşaması sağlanıp alışkın olduğu bir taşıma kafesi ile taşınmalıdır.

Evde ürkek olan hayvanlar, dışarıda aslan kesilmekte veya çok hareketli ve uyumsuz hayvanlar dışarıda çok sakin olabilirler. Bu durumları da unutmadan, dış ortamda ne gibi davranış sergileyeceğini seyahat öncesinde test etmeniz çok faydalı olacaktır.

En son ana kadar otobüs içinde veya uçak kabininde taşımaya gayret edin. Israrlar sonuç verirse etraftakileri rahatsız etmemeye bakın. Evcil hayvanınızı başkalarına vermeyin, sevmelerine izin vermeyin. Bir anda kabinin içinde uçan bir kuş, etrafı tırmalayan bir kedi veya çılgına dönmüş havlayan bir köpek görebilirsiniz.

Çevrenizdekiler rahatsız olursa bunu sizden önce evcil hayvanınız hisseder ve o da gerginleşir; seyahat sizin için çekilmez hale gelebilir. Bagaja verdiyseniz mümkün olan en sıklıkla ziyaret edin, bunun için tuvalet molasını bile bahane edebilirsiniz. Uçakta kargo bölümünde seyahat edecekse, havalandırma ve ısıtma-soğutmalı olup olmadığını sorun. Mümkün olan en son anda kargoya gönderip, en erken almaya gayret edin. Ve sakın unutmayın.

Hayvanınız hastayken seyahat etmeyin. Bu sağlığının daha kötüye gitmesine sebep olabilir. Evcil hayvanınız bir kuş ise, hava sirkülasyonundan etkileneceğini, bu durumun onun kolaylıkla hastalanıp ölümüne dahi sebep olacağını unutmayın.

Seyahat esnasında olduğu gibi sonrasında da en çok ihtiyaç duyacağı şey, şefkattir. Sevginizi her şekliyle belli edin. Sizin kollarınızdayken, dünyanın öbür ucunda olsanız bile evinde sayılır. Şefkat konusunu hallettikten sonra ilk ihtiyacı tuvalet olacaktır. Alışkanlıklarına uygun ortam sağlayın. Gittiğiniz yerde sevmek isteyenler olursa, sevgi dolu masun bu istek hayvanınızı ürkütebilir tedbirli olun. Bulunduğu yere alışması için, değişik bölümlere birlikte gidin, birlikte o bölümlerde zaman geçirin, oyun oynayın.

Bulunduğu yere alıştığına göre, seyahat stresi bitmiş demektir fakat bu onu yeni mekanda yalnız bırakmanızı mümkün hale getirmez.

Bütün bunlar çok mu zor? Bir evcil hayvanınız var ise zor gelmeyecektir. Eğer bir evcil hayvan sahibi olmak istiyorsanız, bütün bu durumları da düşünmelisiniz. Evcil hayvan almakla kendinize bir arkadaş almayıp, bir çocuk değil, bir bebek sorumluluğu da alıyorsunuz demektir. En iyisi bir uzmandan fikir almaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1085

1662

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.