Gölyaka Hava Parkı

Gölyaka Hava Parkı

Gölyaka’ya yapılmasını planladığımız, gerçekleştirmek için hava sporları derneği kurduğumuz hava parkı projesinin son aldığım bilgilere göre iş jetlerinin inebileceği tarzda havalimanı projesine dönüştürüldüğünü duydum. Bu haber, beklediğimiz bir gelişme değil.

Gölyaka ve Düzce’nin geleceği için,  ilk önce şu soru sorulmalıdır?

  • Hava parkının yapılacağı Gölyaka ve bir şehir olarak Düzce ulaşım için kendisine bir havalimanı mı istemektedir?
  • Yoksa çeşit çeşit havacılık sporları ve etkinliklerinin yapılacağı, bölgeyi havacılık turizmi ile kalkındırmanın yegane gereği hava parkı mı istemektedir?

Üstelik bu hava parkı ile dolmuş uçak, ambulans uçak, acil yardım uçağı kullanımı mümkün olacak; helikopter inişleri için kullanılabilecektir.

Hava parkına kurulacak müze ve bu müzeye kazandırılacak uçak çeşitliliğiyle uluslararası bahsedilir, yüksek turizm potansiyeline sahip bir yapı olacaktır.

Havaalanı olarak kurulursa; sportif havacılık yapılamayacak, havacılık turizminden söz edilemeyecektir. Alandan kalkacak dolmuş uçaklara iniş yapacakları herhangi bir havaalanı şu an için ülkemizde mevcut olmadığından, tesis kullanılamaz hale gelecektir.

Hava parkı olarak yapmak, hem işletme kolaylığı hem de sportif havacılıkta kullanabilmek için gereklidir. Hava parkı olması, hava ulaşımında kullanılmasına engel değildir.

Bu tesisi havalimanı olarak yaparsak, hiçbir hava sporu yapılamayacağı gibi sadece yaz aylarında iki günde bir sefer yapılan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan daha atıl bir tesis yapılmış olunacaktır.

Gölyaka’nın özelliği, en büyük güzelliği Gölyaka merası boş yere heba edilmiş olacaktır. Gölyaka’da yaşayan herkese ait bir bölgede kurulacak ve ücretsiz yapılması planlanan hava sporları için ticari bir işletme, özellikle para kazanmak için gelecek yabancı bir işletmeci asla kabul edilebilir bir durum değildir. Bu yatırımı Gölyaka kendisi yapıp işletmesini de üstlenebilir.

Şimdi havacılığa uzak olanları bilgilendirmek için havalimanı (kapasitesine göre büyük ve küçük), Stolpark ve Hava Parkları inceleyelim:

1- HAVALİMANI

Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçlarının; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) tanımlanmış sahadır.

İniş kalkışları düzenlemek üzere havalimanı kontrol kulesi, hava trafik kontrol memuru, radar ve kategorisine göre elektronik donanımlar içerir.

Ticari uçuşlar için kullanılmaktadır. Kullanım yoğunluğu arttıkça uçak park alanı ve yolcu terminal alanı büyüse de pist ebatları ve elektronik donanım olarak her boyuttaki havalimanı için vazgeçilemeyecek zorunluluklar vardır.

 

A Kapasitesi Büyük Havalimanı

 

İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI (IST) – (2 Adet 30 X 3000 Metre Pist, Asfalt Pist; 30 x 2600 Metre Pist, Özel Asfalt Kaplama)
İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI

 

B Kapasitesi Küçük Havalimanı

KOCAELİ CENGİZ TOPEL HAVALİMANI  (KCO) – 2990 X 30 Metre Pist, Asfalt Kaplama

 

2- STOL  TİPİ  HAVAALANI  – STOLPARK   (STOL = Short TakeOff and Landing)

Kısa mesafeli iniş kalkış özelliğine sahip (stol) uçakların iniş kalkış yaptığı havaalanlarına denir. Stol tip havaalanlarının diğer havalimanlarından ayıran farkı; pist mesafesinin kısa olmasıdır.

Dünya üzerindeki örneklerinde coğrafi şartlar daha uzun havaalanı yapımına izin vermediği için, bu tip havalimanı yapıldığını göstermektedir. Bu tip havaalanlarında pistin kısalığı dışında her şey diğer havalimanlarındaki gibidir. Bu havalimanlarına stol (kısa mesafede inip kalkabilen) kabiliyete sahip uçaklar uçabilir.

 

SABA AIRPORT (SAB) – KARAYİP (Hollanda) (400 Metre pist, taşla döşenmiş üzeri daha sonra asfalt kaplama)

LUKLA AIRPORT (LUA)  – NEPAL  ( 527 Metre pist, asfalt kaplama)

REDANG AIRPORT (RDN) – MALEZYA ( 940 Metre pist, asfalt kaplama)

 

Redang Airport

TIOMAN AIRPORT (TOD) – MALEZYA ( 992 Metre pist, asfalt kaplama)

PANGKOR AIRPORT (PKG) – MALEZYA ( 792 Metre Pist, Yarı Dolgu Başlanmış Sonra Asfalt Kaplama)

 

Pangkor Airport

MUSTIQUE AIRPORT (MQS) – SAINT VINCENT ( 992 Metre Pist, Asfalt Kaplama) Sahibi Özel Şirket

KAYENTA AIRPORT (MVM) – ARİZONA ABD ( 2164 Metre Pist, Asfalt Kaplama)

SAINT BARTHELEMY AIRPORT (SBH) – KARAYİP ADASI SAINT BARTHELEMY ( 650 Metre Pist, Beton Kaplama)
Saint Barthelemy Airport
Saint Barthelemy Airport

 

MONUMENT VALLEY AIRPORT (GMV) – UTAH ABD ( 23 X 1219 Metre Pist, Asfalt Kaplama)

 

Monument Valley Airport
Monument Valley Airport

 

Monument Valley Airport
Monument Valley Airport

 

3- HAVA  PARKI – AIRPARK

Birçok hava sporunun, uçuş eğitiminin ve havacılık etkinliklerinin yapılabildiği, SHGM Mevzuatları gereği kolaylıklar sağlanmış olan bireysel ve grup amaçlı kullanıma uygun küçük hava alanı yerleşkelerine hava parkı denir.

Mevzuat gereği radar, kontrol kulesi, hava trafik kontrol memuru gerekli değildir. İniş ve kalkışlar kaptan pilotun sorumluluğundadır.

Uygulamasını hava parkı işleticisinin yapacağı zorunlu havacılık kuralları dışında, hava sporcularına etkinliklerini gerçekleştirmelerinde kısıtlama yoktur.

Yapılmasını / yapmayı istediğimiz seçenek budur

BALTIMORE AIRPARK – MARYLAND ABD ( 640 Metre Pist, Asfalt Kaplama)

 


FRONTIER AIRPARK – MARYSVILLE WASHINGTON ABD (1158 Metre Pist, Asfalt Kaplama)
Frontier Airpark

 


COSTA RICA AIRPARK – SAMARA COSTA RICA (914 Metre Pist, Çim Kaplama)

 

Costa Rica Airpark

 

Costa Rica Airpark

 


PHUKET AIRPARK – TAYLAND ( 500 Metre Pist, Çim Kaplama)

 


SOUTH FORK AIRPARK – ONEIDA TENNESSEE ABD ( 1676 Metre Pist, Asfalt Kaplama)

 

Big South Fork Airpark

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.