Hayvan Sahiplerine Uyarılar: Kansızlık

Hayvan Sahiplerine Uyarılar: Kansızlık

982

Bu yazı, bilimsel içerikli bir yazı olup, bilginin ulaşmasını istediğim hayvan yetiştiricileri tarafından kolayca anlaşılması için özellikle teknik terimler kullanılmamıştır.

 

Kliniğimde gerek çiftlik hayvanlarında gerekse evlerimizde baktığımız evcil hayvanlarımızda gittikçe artan sıklıkla kansızlık vakasıyla karşılaşmaktayım. Kansızlık, genel ifadesiyle anemi; kandaki alyuvar sayısında azalma, hemoglobin (demir) miktarındaki azalmaya denir.

Kansızlık oluşması için;

Ya kan üretiminde bir eksiklik olmalıdır: demir ve B12 vitamini noksanlığı gibi

Ya da kan kaybetmeye bir sebep olmalıdır; parazit istilası veya ağır kanamalı yaralanmalar gibi.

 

Beslenmedeki noksanlıklar ve ağır kanamalı yaralanmalar, kansızlık teşhis edildiğinde kolayca bulunacak sebeplerdir. Parazit istilası genellikle gözden kaçtığı için genellikle ağır kansızlık tablosuyla kendini gösterir. Öyle ki; çabuk yorulma, hareket etmede isteksizlik ve hatta ayağa kalkamama gibi belirtiler görülmektedir.

 

Çiftlik hayvanlarında verim düşüklüğünün belki de en büyük sebebidir kansızlık. Öyle ki; iştahsızlık, kilo alamama hatta kaybetme, süt veriminde azalma, kızgınlık göstermeme (boğaya gelmeme),kolay hastalanma ve hemen her türlü olumsuzluğun sebebidir.

 

Bu kadar ciddi sonuçları olan bir sorunu nasıl tespit edebiliriz diye sorarsanız cevabım; alt göz kapağının iç yüzüne bakmanız olacaktır. Normalde kırmızı olması gereken bu bölgenin, soluk pembe ve hatta beyaza varan soluk renklerde görünmesi, bu hastalıktan şüphelenmenize sebep olmalıdır. Bazen kansızlık öyle ileri derecededir ki; göze dışarıdan bakıldığında gözün beyazının porselen-kireç beyazı kadar açık olduğu görünür. İşte bu durumda veteriner hekiminize acilen müracaat etmelisiniz. Birkaç haftalık tedaviden sonra normale dönüş başlayacaktır.

 

Bu hastalıktan korunmak için, iç ve dış parazitlerle mücadele etmek, yemlere vitamin ve mineral katkıları ilave etmek gerekir. Bu vitamin ve mineral katkılarını (premiks) seçerken, reklamı yapılan ürünlerden ziyade veteriner hekiminizin önerdiği katkıları tercih etmelisiniz. Hayvanınızı sağlığına kavuşturacak ürünü en doğru şekilde veteriner hekiminiz seçecektir.

 

Kansızlık ev hayvanları için de ciddi bir problemdir. Hayvanınızın hareketleri yavaşlamış hatta hareket etmede güçlük çekiyorsa, iştahsız ve kolay hastalanıyorsa derhal veteriner hekiminize götürmelisiniz. Haydi bunun kanına bakın demenize gerek yok, içiniz rahat olsun veteriner hekimler size söylemese de rutin muayenelerinde bu olasılığı da kontrol ederler.

 

 

İnternet ortamında ilaç tavsiyelerinin yapıldığını duyuyorum. Uzman olmayan kişilerin yaptığı tavsiyelerin veya hastanın fiziki durumu dahil bireye özel tedavilerin her hayvanda geçerli olamayacağını kabul etmelisiniz. Rastgele kullanılacak antiparaziter ilaçların ağır kan kaybına ve dolayısıyla kansızlığa sebep olacağını bilmelisiniz. Kliniğimde bu tür vakalara çokça rastladığım için bu konuda da uyarı yapma zorunluluğu hissediyorum. Üstelik kansızlığa karşı bir tedavi yapılmış ve neticesinde bu sonuç beklenmediği için müdahale için geç kalınmış olabiliyor. Burada kansızlığın sebebini şöyle düşünebilirsiniz: Parazitler bildiğiniz gibi kan emerek beslenirler. Bu parazitler emdikleri noktalara rahat kan emmeleri için kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir madde (enzim) bırakırlar, Parazitler birden uzaklaştırıldığında normalde emildiğinden daha fazla kanamaya devam eder. İşte ağır kan kaybının sebebi budur.

 

 

Kolayca gözden kaçabilecek bu sinsi hastalığa karşı dikkatli olursak boş yere üzülmez, çiftlik hayvanlarında en yüksek verimi sağlarız.

 

Sağlık dolu günler…

 

 

Zorlu bir eğitim hayatından yüksek lisans derecesiyle mezun olup, manzarası bu pencereden göründüğü kadar ve güneş ışığı girebildiği kadar aydınlanan ahırlarda çalışmaya hak kazanan veteriner hekimler olarak her koşulda en iyisi için hizmet vermeye devam ediyoruz. Bilin istedim.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1085

1662

1476

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.