Goat Glider Turkiye – Keçi Planörü

Goat Glider Turkiye – Keçi Planörü

DSC_2751wm   

Türklerin tarihinde uçmak yazı kadar eskidir, bilineni ve bilinmeyeniyle. 1010 yılında, Farab’lı İmam İsmail Cevheri’nin uçma denemesiyle bilinen Türk havacılık tarihi başlarken süreç içerisinde çok şey değişti. Hezarfen Ahmet Çelebi ile Galata Kulesi’nden Doğancılar meydanına uzanan uçuş yeni sayfalarda yazacak binlerce yeni ismin bir öncüsü oldu.

1923’de kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletin imkanları ne olursa olsun havacılığın önemini bilerek adımlar attı, bu amaçla Kayseri Uçak Fabrikası, Türk Hava Kurumu Uçak ve Planör Fabrikası (Atelyesi), Gazi Motor Fabrikası gibi pek çok adım atıldı. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yıllar önce son bulan planör üretimi, yıllar sonra tüm zorluklara göğüs geren bir ekip tarafından yeniden başladı. Bu ekip ki ürettikleri planörün adına şayan şekilde tüm zorlukları inat ederek atladılar, onlar Keçi Planörü ekibi. Bu yazımda Keçi Planörü ekibi ile beraber Sakarya’nın Pamukova ilçesinde beraber geçirdiğim bir uçuş gününü paylaşacağım

Goat Glider Turkiye – Keçi Planörü

Keçi Planörü Ekibinin Pamukova Pistinde olduğunu öğrendiğim Pazar günü kahvaltıdan hemen sonra yola çıktım. 110 Km.lik bir yolculuktan sonra Pamukova’nın Cihadiye Köyü yakınında bulunan Pamukova Pistine ulaştım. Pist dediğime bakmayın, 2. Dünya Savaşından kalma, içinde otların çıktığı, her yerde zeminden sökülen mucurların olduğu bir alan.

Pist başına vardığımda kamyonetle planörü çekiyorlardı. Bir taraftan izlerken aynı zamanda pistin diğer başına doğru yürümeye başladım. Pistin diğer ucuna varıncaya kadar planör çoktan inmişti bile. Hal hatır sormanın ardından planör uçuşları kaldığı yerden tekrar başladı. Planör kamyonetle çekiliyor, uçuyor, iniyor, tekrar pist başına elle taşınıyor, tekrar çekiliyordu. Sistem böyleydi.

Keçi Planörü neden önemli

Uzun yıllar aradan sonra ülkemizde üretilen ilk planör keçi planörüdür. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kuruma sahip olan ülkemizde malum kurum görevini yapmayınca bu cesaretli ekip “kendi planörümüzü kendimiz yapar, kendimiz uçarız” diyerek işe koyulmuşlar. Taşınmasında kullanılan treylerin maliyeti dahil 12500 Amerikan Dolarına mal etmişler. Nerede uçma imkanı bulurlarsa gidip uçuyorlar, sorulan soruları cevapsız bırakmıyorlar.

Büyük Heyecan

Ekibi bir de planörün başında görmelisiniz. Kendini iş yaşamında kanıtlamış koca koca adamların, bisikleti başında uğraşan ilkokul çocukları gibi çalışkan, heyecanlı, sevinçli hallerini göreceksiniz. Yanlarında Zeki Müren şarkı söylese dönüp bakmazlar, o kadar diyeyim.

DSC_2752wm

İki üç uçuşun fotoğraflarını çektikten sonra çeki kamyonetinin kasasına oturdum, oradan fotoğraf çekeceğim ama ne mümkün, pist çok bozuk.

Planörden sesleniyorlar, telsizden dinliyoruz.

-55,50,45 olacak (sürat)

-Anlaşıldı 55,50,45

-Geri sayım için hazırız

-Pist temiz, pist temiz… Geri sayım başlasın

-Bir, iki, üç

Planör havalandı bile

 

DSC_2836wm3000

Milli uçak yapımı konuşuluyor ya, imkansızmış yada çok zormuş gibi görmeye gerek yok. Biz planör de yaparız, gyrocopter de yaparız hatta jet de yaparız. Yeter ki engel olmasınlar. Keçi planörü bu manada bir öncüdür, devamı gelecektir gelmelidir de.

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.